Aangifte inkomstenbelasting voor samenwonende in scheiding

Binnenkort is het weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Eén van de eerst gestelde vragen is: “Heeft u een fiscaal partner?”. In de praktijk merk ik dat over het fiscaal partnerschap veel misverstanden bestaan, we kunnen toch kiezen? Tijdens deze periode geef ik een korte uitleg over dit onderwerp waar u op moet letten tijdens verschillende (echt)scheidingssituaties. Vorige week hebben we de gehuwd en geregistreerd partners behandeld, nu krijgt u van mij informatie over de samenwonende. De informatie over de deel-fiscaal partners en tot slot de misverstanden met betrekking tot de inkomstenbelasting aangiftes voor in scheiding liggende stellen krijgt u van mij de volgende keer.

Inkomsten belasting voor samenwoners tijdens scheiding

Voor de samenwoners is de hoofdregel geen gelijke inschrijving BRP, geen fiscaal partnerschap. Wel een gelijke inschrijving resulteert echter enkel in fiscaal partnerschap als wordt voldaan aan één van de volgende voorwaarden:

  • u heeft samen een kind;
  • een kind van de ander is erkend;
  • u bent voor een pensioenregeling aangemeld als pensioenpartners;
  • u heeft samen een (fiscale) eigen woning;
  • u bent meerderjarige en op hetzelfde adres staat een minderjarig kind van één van beiden ingeschreven, tenzij sprake is van een zakelijke onderhuur van een deel van de woning;
  • u was  in het voorafgaande jaar ook elkaars fiscaal partners.

Belangrijke kanttekening is dat kinderen of ouders slechts fiscaal partner zijn als zij op 31 december van het jaar ervoor beiden ouder zijn dan 27 jaar.

In scheidingssituaties komt het weleens voor dat één van de scheiders (tijdelijk) met minderjarige kinderen intrekt bij de ouders. Dit heeft geen gevolg wanneer de ouder zelf al een fiscaal partner heeft, je kan maar één fiscaal partner hebben. Heeft de ouder geen fiscaal partner, dan worden bijvoorbeeld oma en moeder door de inschrijving aldaar fiscaal partners. Belangrijk om te beseffen, want dit kan forse gevolgen hebben voor de te ontvangen toeslagen. Voor deze situaties zou de zakelijke onderhuur een oplossing kunnen bieden. Voor meer informatie over de aangifte inkomstenbelasting voor samenwonende in scheiding of de overige onderwerpen kunt u met ons contact opnemen.

Wilt u weten wat er mogelijk is bij uw Aangifte inkomstenbelasting voor samenwonende in scheiding of waar Scheidingscenter u nog meer mee kan helpen? Neem dan contact op met Alex Kanters en kom langs bij ons op kantoor. Het kennismakingsgesprek is altijd geheel vrijblijvend. Ervaar de kracht en het comfort van een mediator tijdens uw scheiding!

Alex Kanters

MfN Register-familie-Mediator

Voor meer informatie neem contact op met ScheidingsCenter Alex Kanters.

Deelnemer bij:

MfN Registermediator

Raad voor Rechtsbijstand