Misverstanden bij aangiftes inkomstenbelasting tijdens de scheiding

Binnenkort is het weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Eén van de eerst gestelde vragen is: “Heeft u een fiscaal partner?”. In de praktijk merk ik dat over het fiscaal partnerschap veel misverstanden bestaan, we kunnen toch kiezen? Tijdens deze periode geef ik een korte uitleg over dit onderwerp waar u op moet letten tijdens verschillende (echt)scheidingssituaties. Vorige keren hebben we de gehuwd en geregistreerd en samenwonende partners behandeld met daarbij de fiscaal deelpartners, nu krijgt u van mij tot slot de informatie over de misverstanden met betrekking tot de inkomstenbelasting aangiftes voor in scheiding liggende stellen in de afsluiten de blog binnen deze reeks.

Misverstanden bij aangiftes inkomsten belasting tijdens de scheiding

Dit zijn de meest voorkomende misverstanden die ik vaak hoor in de praktijk:

  • We wonen meer dan 6 maanden in een jaar samen, dus kunnen we kiezen voor fiscaal partnerschap. Tot en met 2010 helemaal juist, maar inmiddels niet meer. Vanaf 2011 is deze keuzeregeling vervallen en vervangen door bovengenoemde harde voorwaarden. De zesmaands termijn kan nog wel van belang zijn voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting;
  • Mijn ex en ik zijn een deel van het jaar fiscaal partners. Ik wil echter niet kiezen voor een heel jaar fiscaal partnerschap, omdat ik dan toeslagen ga mislopen. Onjuist, want de keuze ziet sec op de mogelijkheden voor de vrije toerekening en heeft geen enkel effect op de toeslagen of heffingskortingen;
  • Mijn ex en ik kiezen voor een heel jaar fiscaal partnerschap, dus het maakt niet uit wie de hypotheek betaalt. Deze ligt in het verlengde van het vorige punt. Ook hier is weer van belang dat deze keuze sec ziet op de vrije toerekening en niet doorwerkt naar de overige bepalingen. Om niet in de knel te komen met de hypotheekrenteaftrek moeten daarover goede afspraken worden gemaakt en bij en scheiding in een convenant worden vastgelegd.

Voor meer informatie over de misverstanden bij aangiftes inkomstenbelasting tijdens de scheiding of de overige onderwerpen kunt u met ons contact opnemen.

Wilt u weten over de misverstanden bij aangiftes inkomstenbelasting tijdens de scheiding of waar Scheidingscenter u nog meer mee kan helpen? Neem dan contact op met Alex Kanters en kom langs bij ons op kantoor. Het kennismakingsgesprek is altijd geheel vrijblijvend. Ervaar de kracht en het comfort van een mediator tijdens uw scheiding!

Alex Kanters

MfN Register-familie-Mediator

Voor meer informatie neem contact op met ScheidingsCenter Alex Kanters.

Deelnemer bij:

MfN Registermediator

Raad voor Rechtsbijstand