Partneralimentatie

Als u gehuwd of geregistreerd partners bent en na een scheiding niet genoeg inkomsten bezit om rond te komen, heeft u waarschijnlijk recht op partneralimentatie. Over de hoogte van de partneralimentatie kunnen afspraken worden gemaakt, eventueel met hulp van een scheidingsmediator. Bij het berekenen van de partneralimentatie wordt zowel rekening gehouden met het welstandsniveau dat u gewend was tijdens het huwelijk/partnerschap, als met de draagkracht van de alimentatieplichtige partner.

Kinderalimentatie

Als ouders bent u verplicht om uw kind of kinderen te onderhouden. Dat geldt ook als u uit elkaar bent, dan worden de kosten van het kind of de kinderen naar draagkracht verdeeld.

Deze bijdragen in de kosten van uw kind of kinderen betaalt u aan uw ex-partner voor de opvoeding en verzorging van uw kind of kinderen. Het Nibud geeft hier veel informatie over.

Kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van de Trema-normen. Bij deze berekening houden we rekening met de verdeling van de zorg, de taakverdeling en de hoogte van uw inkomen. Pas na een berekening weet u of u kinderalimentatie moet betalen – of juist ontvangt.

happy mother child having fun together summer park 60060815 138x150 - Alimentatie
Screenshot 2017 02 07 16.36.56 150x150 - Alimentatie
schoenen 150x150 - Alimentatie
foto10 150x150 - Alimentatie

Samen in goede harmonie scheiden?

Bemiddeling/Mediation bij ScheidingsCenter staat garant voor intensieve begeleiding.

contact - Alimentatie
Direct contact?
Neem contact met ons
op voor persoonlijk advies.
Bel +31 (0)72 52 72 370

De fiscus / regelgeving en kinderalimentatie

Krijgt u kinderalimentatie? Dan hoeft u dit niet aan te geven in uw belastingaangifte.
Betaalt u kinderalimentatie? Dan mag u dit niet aftrekken in uw belastingaangifte. Vanaf 2015 mag u de kinderalimentatie of andere kosten ook niet meer aftrekken als uitgaven voor levensonderhoud. Deze aftrek is vanaf 2015 vervallen.

De fiscus geeft allerlei mogelijkheden en regels voor de afspraak over kinderalimentatie.

De regelgeving van de kinderalimentatie is voor iedereen hetzelfde, maar de uitkomst is gebaseerd op uw eigen situatie. Dat betekent in de praktijk dat de hoogte van de kinderalimentatie niet vergeleken kan worden met dat wat een ander betaalt of ontvangt. Dus hoe de alimentatie voor u of voor de kinderen er uitziet na de echtscheiding hangt af van uw eigen inkomen en kosten en die van uw (ex-)partner voor en na de echtscheiding.

ScheidingsCenter kan deze fiscale consequenties en regelgeving perfect in beeld brengen.

Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Co-ouderschap en kinderalimentatie

Ook bij co-ouderschap kan kinderalimentatie van toepassing zijn. Co-ouderschap betekent niet dat de kosten van de kinderen automatisch 50/50 worden verdeeld – het kan best zijn dat de ene ouder kinderalimentatie aan de andere ouder betaalt. Ook hier wordt gekeken naar draagkracht.