Veelgestelde vragen over scheiden

Scheiden is niet een beslissing die u zomaar neemt. Het is begrijpelijk dat u vragen heeft over wat een scheiding precies inhoudt en wat u te wachten staat tijdens een scheiding. Hier leest u de meest gestelde vragen over een scheiding. 

Veelgestelde vragen

Bestaan er twijfels over of u nog verder wilt met uw partner? Bent u ervan overtuigd om te gaan scheiden, of vecht u samen met uw partner om met elkaar door te gaan?

U bent niet de enige die twijfelt over deze moeilijke keuze in uw leven. Gedachtes als ‘’ik hou niet meer van mijn man’’ of ‘’we houden van elkaar maar het werkt niet’’ of ‘’wil ik scheiden of niet’’ komen geregeld voor.

Wanneer u in deze situatie zit is het logisch dat u onzeker bent over het gevolg van de scheiding. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van kinderen en uw financiële situatie. Het Scheidingscenter kan u daarbij helpen om u te voorzien van duidelijkheid in deze lastige en vaak onoverzichtelijke periode.
Wanneer u op zoek bent naar een mediator in uw situatie kunt u terecht bij het Scheidingscenter. Het intakegesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos. In dit gesprek bespreken we wat Scheidingscenter voor u kan betekenen. De focus ligt bij het intakegesprek op het adviseren van de keuzes die u het beste kunt maken. Wederzijds begrip bij het scheiden staat altijd vooraan bij Alex Kanters. Ook als u zeker weet te gaan scheiden, is zekerheid voor de komende jaren van groot belang zodat u met alle vertrouwen uw toekomst tegemoet kan gaan.

Lees meer over twijfel bij een scheiding.

Scheiden na een langdurig huwelijk is geen makkelijke beslissing. U heeft met uw partner jarenlang een bestaan opgebouwd met wellicht kinderen, prachtige reizen en andere onvergetelijke herinneringen.

Nu de kinderen uit huis zijn en er meer tijd voor elkaar is, kunt u er wellicht achter gekomen zijn dat u en uw partner een verschillende weg zijn ingegaan en dat het geluk wat u vroeger samen beleefd hebt er niet meer is. Het komt vaker voor dan u misschien denkt. Partners die een huwelijk hebben van 30 of 40 jaar en toch scheiden van elkaar. Na zo’n lange tijd kan het zijn dat uw partner zijn of haar geluk ergens anders wil proberen te vinden en kiest voor zijn of haar eigen geluk. In deze periode kan Scheidingscenter u helpen met advies voor het maken van beslissingen.

Lees meer over scheiden na een lang huwelijk.

Wanneer u besluit te scheiden van uw partner verandert dit u uw leven compleet. Het financiële gedeelte is daar één van. Wat zijn de financiële gevolgen van een scheiding? Op financieel gebied zijn er belangrijke zaken te regelen. Denk bijvoorbeeld aan de partneralimentatie. Hoe lang krijgt u partneralimentatie na scheiding? Kunt u überhaupt wel scheiden of is scheiden zonder geld een optie?

Daarnaast kunt u zich afvragen of u aanspraak maakt op toeslagen na scheiden. Het financiële gedeelte van scheiden staat in schril contrast met het emotionele gedeelte van scheiden. Een scheiding is voor u een rollercoaster van emotie, waarbij u wellicht moeilijk de goede keuze kan maken in het scheidingsproces. Daarbij kan Alex Kanters als mediator van het Scheidingscenter u helpen met adviezen.

Wanneer u wilt scheiden van uw partner en u samen een hypotheek heeft is het begrijpelijk dat u en uw partner hier vragen over hebben. Gaat u scheiden maar blijft u samenwonen met uw partner? Dus, scheidt u van tafel en bed? Is uw partner in het bezit van het huis en betaalt u alleen mee aan de hypotheek? Dat zijn belangrijke vragen die spelen bij een scheiding en daarbij het bezit van een woning.

Wanneer u in scheiding ligt, en apart wilt wonen van uw partner is het fijn als de mogelijkheid er is om ergens anders te gaan wonen. Toch, blijkt dit in de praktijk moeilijker dan gedacht. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Alle vragen over de financiële situatie zijn zeer complex en in tijden van schommelende emoties is het lastig om helder te denken over de keuzes die u maakt over uw gezamenlijke huis, hypotheek en de beslissing over waar uw kind of kinderen komen te wonen.

Twijfel je hierover en herkent u deze vragen? Alex Kanters kan u daarin helpen als mediator om de situatie in kaart te brengen en duidelijkheid voor u en uw partner te creëren. Op deze manier kunnen u en uw partner op normale wijze met wederzijds respect kijken wat de geschikte optie is voor u.

Lees meer over een hypotheek na een scheiding.

Het is begrijpelijk dat u vragen heeft wat u allemaal te wachten staat als u wilt gaan scheiden. Welke stappen moeten er gezet worden en hoelang duurt het scheidingsproces? Logische vragen die voor u overzichtelijk moeten worden. Daarvoor wil Alex Kanters van het Scheidingscenter zorgen. 

In ongeveer 3 stappen kan het scheidingsproces in grote lijnen worden weergegeven. 

  • Kennismakingsgesprek
  • Intakegesprek
  • Voortgangsgesprek

Als eerste stap in het scheidingsproces maakt u kennis met uw mediator Alex Kanters. In het eerste gesprek kunnen u en uw partner in gesprek gaan. U begint met een vrijblijvend kennismakingsgesprek, waarbij u zo helder mogelijk wordt uitgelegd wat een scheiding bij ons inhoudt. Daarop volgt het intakegesprek, wat direct na het eerste kennismakingsgesprek kan plaatsvinden. Het derde voortgangsgesprek is bedoeld om mogelijke meningsverschillen in de breedste zin van het begrip te overleggen. In het laatste gesprek is het van belang dat iedereen tevreden is over de afspraken die in het convenant zijn opgenomen.

Lees hier meer over hoe een scheidingsproces verloopt bij ScheidingsCenter.

Als u gehuwd of geregistreerd partners bent en gaat scheiden kan het zo zijn dat u of uw partner niet genoeg eigen inkomsten heeft om rond te komen. Op dat moment heeft u of uw partner recht op partneralimentatie. Het berekenen van partneralimentatie wordt rekening gehouden het welstandsniveau dat u en uw partner gewend waren tijdens het huwelijk of partnerschap. Ook wordt er rekening gehouden met kinderalimentatie wanneer dit van toepassing is.

Lees meer over mogelijkheid van de regelgeving van kinderalimentatie.

In het geval van scheiden kunt u kinderen hebben. In dat geval kunt u de keuze maken voor het co-ouderschap. Een logische keuze als u de kinderen of uw kind even vaak bij u woont. Het is niet makkelijk om dit zomaar af te spreken. Er hangen eisen aan om het co-ouderschap te mogen hebben. Het belangrijkste is dat u en uw partner goed met elkaar kunnen overleggen over wat het beste voor het kind is. Belangrijk om te weten is ook dat degene met het hoogste inkomen alsnog een bijdrage moet betalen aan degene die minder inkomen heeft.

Voor meer informatie kunt u het Co-ouderschap met kinderalimentatie artikel lezen.

In het geval van scheiden kunt u kinderen hebben. In dat geval kunt u de keuze maken voor het co-ouderschap. Een logische keuze als u de kinderen of uw kind even vaak bij u woont. Het is niet makkelijk om dit zomaar af te spreken. Er hangen eisen aan om het co-ouderschap te mogen hebben. Het belangrijkste is dat u en uw partner goed met elkaar kunnen overleggen over wat het beste voor het kind is. Belangrijk om te weten is ook dat degene met het hoogste inkomen alsnog een bijdrage moet betalen aan degene die minder inkomen heeft.

Voor meer informatie kunt u het Co-ouderschap met kinderalimentatie artikel lezen.

Van de gedachte aan een scheiding met uw partner, tot de aanvraag ertoe is een enorme rollercoaster van emoties. U komt in een emotionele achtbaan terecht waar u misschien moeilijk overzicht kan creëren voor uzelf en uw omgeving. Door met elkaar in gesprek te gaan op een respectvolle manier kunnen de belangrijkste dingen van een scheiding geregeld worden.

Alex Kanters van Scheidingscenter kunt u voorzien van overzicht en duidelijkheid bieden in deze emotionele periode.

Wanneer u er zeker van bent om te gaan scheiden moet u een scheidingsmelding doen. Zo’n besluit kan als u niet heeft overlegd met uw partner een heftige reactie opdoen komen. Het kan ook tot een besef leiden dat u alsnog liefde ervaart tussen u en uw partner. Ga met elkaar in gesprek over wat er speelt tussen u en uw partner. Houdt het open en eerlijk en bespreek met elkaar of dit de juiste beslissing is in jullie leven. Wanneer u er zeker van bent en uw partner het ‘’accepteert’’, kunt u de scheidingsmelding doen.

In het geval van een geregistreerd partnerschap of huwelijkse voorwaarden waarin is afgesproken dat erin gemeenschap van goederen wordt gehuwd bent u verplicht getrouwheid, hulp en bijstand te bieden aan uw partner waar nodig.

Lees hier meer over de rechten en plichten van de huwelijkse voorwaarden of andere vormen van samenleven.

Het is mogelijk om als partners te scheiden van elkaar, maar dan alleen van tafel en bed. In het geval van een religieuze achtergrond of financiële situatie waarin niet wordt toegelaten om te scheiden, is scheiden van tafel en bed veelvoorkomend. Wettelijk is verplicht om we; een scheidingsprocedure te volgen als bij een echtscheiding. Daarvoor heeft u een advocaat of mediator nodig. 

Scheiden waarbij u of uw partner in het bezit is van een eigen bedrijf speelt altijd een rol bij de verdeling van het vermogen in het geval van huwen in gemeenschap van goederen. Het bedrijf wordt op waarde geschat. Dat wordt gedaan door een accountant. Echter, het is van belang om een neutrale accountant in te schakelen. Omdat de winst van bedrijven zoveel mogelijk gedrukt worden om minder belastinggeld te moeten betalen, is het van belang om een neutrale accountant in handen te nemen om zo een eerlijke verdeling te maken. 

In de ideale situatie gaan partners met respect uit elkaar, dat is ook waar het Scheidingscenter voor staat. In het geval van een scheiding tussen twee ouders die kinderen hebben is dit het respectvol uit elkaar gaan helaas niet vanzelfsprekend. De praktische en financiële gevolgen van een scheiding zorgen ervoor dat de kinderen vaak bij de moeder terecht komen. Het is van belang dat er een omgangsregeling getroffen wordt, deze wordt in het scheidingsconvenant opgesteld.

In de omgangsregeling wordt een balans gezocht in hoe vaak de vader de zorg over de kinderen heeft, en hoe vaak de moeder. 

Voor gehuwden en geregistreerd partners zijn de spelregels even kort als eenvoudig: u bent fiscaal partners. Het fiscaal partnerschap blijft in het geval van een scheidingssituaties hetzelfde.

In het geval van Samenwoners geldt de hoofdregel: geen gelijke inschrijving BRP, geen fiscaal partnerschap. In het geval van een gelijke inschrijving resulteert dit echter enkel in fiscaal partnerschap als er wordt voldaan aan een van de voorwaardes die in het artikel staan. Over deeljaar fiscaal partners en misverstanden over aangifte inkomstenbelasting tijdens de scheiding kunt u meer informatie krijgen in het artikel.

Het kan zijn dat uw ex-echtgenoot of ex-echtgenote een ontslagvergoeding, oftewel gouden handdruk uitgekeerd krijgt. Heeft u daar als ex-partner nog recht op, als u in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden getrouwd was? Dit is een zeer deskundig vraagstuk waarbij meerdere factoren ervoor zorgen of u recht heeft op de uitkering of niet.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Alex Kanters van het Scheidingscenter.

De ontwikkeling van een puber gaat razendsnel. In het geval van een scheiding van ouders die een puberkind hebben kan voor het kind een net zo’n grote rollercoaster zijn als voor u en uw partner. Pubers reageren heel verschillend in scheidingssituaties. De ene wil erover praten met zijn of haar ouders, waar de ander zichzelf afzondert van zijn of haar ouders.

Wat vertel je je puber, hoe leg je je puber deze moeilijke beslissing uit en hoe betrek je je puber bij de gevolgen van de scheiding met uw partner? Dit zijn belangrijke vragen voor de toekomst van uw kind.

De ontwikkeling van een puber gaat razendsnel. In het geval van een scheiding van ouders die een puberkind hebben kan voor het kind een net zo’n grote rollercoaster zijn als voor u en uw partner. Pubers reageren heel verschillend in scheidingssituaties. De ene wil erover praten met zijn of haar ouders, waar de ander zichzelf afzondert van zijn of haar ouders.

Wat vertel je je puber, hoe leg je je puber deze moeilijke beslissing uit en hoe betrek je je puber bij de gevolgen van de scheiding met uw partner? Dit zijn belangrijke vragen voor de toekomst van uw kind.

Scroll naar top