Hoeveel partneralimentatie krijg ik of moet ik betalen?

Wanneer u gaat scheiden, is één van de dingen waarover u en uw partner het eens moeten worden, hoeveel geld ieder zal krijgen. Als u niet werkt of uw ex-partner heeft geen inkomen, dan kan het zo zijn dat de ander financieel moet bijstaan door middel van partneralimentatie. Als u samen niet tot een akkoord kunnen komen over de hoogte hier van dan bepaalt de rechter hier over.

Hoogte partneralimentatie

Samen met uw (ex-)partner maakt u afspraken over de hoogte van de partneralimentatie. Doorgaans is dit samen in overleg met een mediator, advocaat of notaris. Zij adviseren u in wat een fatsoenlijk deel partneralimentatie is. Komt u er samen toch niet uit? Dan zal de rechter een bedrag vaststellen die betaald moet worden.

Jaarlijkse verhoging (indexering)

Alimentatiebedragen worden jaarlijks aangepast aan de loonstijgingen. Dit noemt men de indexering van de alimentatie, en in november stelt de regering een percentage vast waardoor de kinderalimentatie op 1 januari van het nieuwe jaar verandert.

Partneralimentatie bij aangifte inkomstenbelasting

Wanneer u partneralimentatie ontvangt, bent u verplicht de partneralimentatie als inkomsten aan te geven bij de aangifte inkomstenbelasting.

Betaald u partneralimentatie aan uw ex-partner? Dan mag u het bedrag dat u aan alimentatie betaalt in uw aangifte inkomstenbelasting aftrekken.

 

 

Benieuwd wat Scheidingscenter voor jou kan betekenen?

Scroll naar top