Een scheidingsplanner begeleidt u tijdens uw scheidingsproces. Want wat komt er allemaal kijken bij zo’n scheiding? U heeft waarschijnlijk een hoop verschillende vragen. Waar moet u beginnen en wat kunt u allemaal verwachten? Een scheidingsplanner helpt u bij alle facetten van de scheiding. Elke scheiding is onder te verdelen in verschillende stappen. In dit artikel bespreken we het gehele scheidingsproces uitgebreid.
Een vrijblijvend kennismakingsgesprek
De eerste stap is altijd een kennismakingsgesprek met de scheidingsplanner van ScheidingsCenter. Gedurende dit gesprek krijgt u een indruk van de werkwijze van onze scheidingsplanner en kunt u de keuze maken of u met behulp van onze scheidingsplanner wilt scheiden. Samen met de scheidingsplanner bespreekt u wat uw scheiding in zal houden en welke kosten er hier mogelijk bij horen. In sommige gevallen kunt u een subsidie van de raad van Bijstand ontvangen als u hiervoor in aanmerking komt. Wilt u kiezen voor ScheidingsCenter? Dan maken wij na dit gesprek een dossier aan en geven we u een lijst mee met aan te leveren relevante informatie en documenten.
Het intakegesprek
De volgende stap binnen de scheiding is het intakegesprek. Mocht tijdens het kennismakingsgesprek duidelijk worden dat u met behulp van onze scheidingsplanner wilt scheiden, kan het intakegesprek gelijk na het kennismakingsgesprek plaatsvinden. Tijdens dit gesprek ligt de focus op het verzamelen van belangrijke gegevens voor de scheiding. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:
- persoonsgegevens;
- inkomensgegevens;
- gegevens over het pensioen;
- de inboedel etc.
Inventariseren
De verzamelde documenten en informatie wordt bestudeerd en in een dossier verwerkt. Vervolgens maakt de scheidingsplanner een duidelijke inschatting voor welke zaken er een deskundige te hulp moet schieten en aan welke zaken er eventueel extra kosten verbonden zitten.
Het voortgangsgesprek
Na het kennismakingsgesprek en het intakegesprek volgt het voortgangsgesprek. De bedoeling van dit gesprek is om alle struikelblokken en knelpunten van de scheiding te bespreken. Als er nog zaken zijn waarover u het niet eens kunt worden met elkaar, begeleidt de scheidingsplanner u tijdens het maken van keuzes over deze onderdelen.
(echt)Scheidingsconvenant (met ouderschapsplan)
Ondertussen heeft de scheidingsplanner al een echtscheidingsconvenant opgesteld en gaat u deze samen bespreken. Wanneer alle zaken zijn doorgenomen en u beide tevreden bent met de afspraken die zijn opgenomen in het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan, kan deze ondertekend worden. Het komt dus regelmatig voor dat er meerdere voortgangsgesprekken gevoerd moeten worden tot er ondertekend kan worden.
Afhandeling bij de rechtbank, notaris en hypotheekadviseur
Ons juridisch kantoor zorgt ervoor dat de (echt)scheiding bij een rechtbank wordt ingediend welke na enkele weken een beschikking zal afgeven. Indien noodzakelijk wordt het getekende (echt)scheidingsconvenant bij de gekozen notaris en hypotheekadviseur aangeleverd voor verdere verwerking.
Inschrijving gemeente registers *
Zodra de beschikking bij de rechtbank is afgegeven en u in Nederland bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan zal de beschikking bij de gemeente van de plaats van huwelijk of geregistreerd partnerschap worden ingediend.
Indien u in het buitenland bent gehuwd, wordt deze in de gemeente Den Haag ingeschreven als u hier het huwelijk ook heeft laten registreren.
Laatste hulp van de scheidingsplanner
Wanneer het ouderschapsplan en de echtscheidingsconvenant zijn ondertekend, wordt de scheiding officieel ingediend in het gemeenteregister. Na de inschrijving neemt de scheidingsplanner altijd nog contact met u op om de laatste zaken van de scheiding op te lossen of om deze te bespreken. Daarnaast is het voor ons belangrijk, maar ook voor u om onze dienstverlening goed te evalueren. Wij vragen u dan ook een evaluatieformulier in te vullen, zodat we weten of u naar tevredenheid door ons bent geholpen. Ongeveer twee maanden na de inschrijving van de scheiding, kunnen we de hulp van de scheidingsplanner beëindigen.
* artikel 8 is niet van toepassing indien jullie een samenleving hebben.
Lees meer over:
Scheiden Is Een Ingrijpende Gebeurtenis
Kindgebonden Budget
Ouderschapsplan Opstellen
Scheiden En Hypotheek
Scheiden Na Een Lang Huwelijk
Dhr. Alex Kanters, MfN Register-familie-Mediator
ScheidingsCenter, Alkmaar