Vechtscheiding

Veel echtscheidingen in Nederland lopen uit op een vechtscheiding. Bij een vechtscheiding zijn vaak de kinderen de dupe. Bij 20% van de scheidende stellen lukt het niet om samen afspraken te maken over de zorg voor hun kinderen. Ook het verdelen van geld, de inboedel en de hoogte van de mogelijke alimentatie zorgt bij hen voor hoogoplopende ruzies, waarbij de belangen van hun kinderen uit het oog verloren worden. Bent u beland in een vechtscheiding en heeft u hulp nodig bij het netjes afwikkelen van de scheiding?

Schakel ScheidingsCenter voor scheiden met wederzijds respect en het maken van duurzame onderlinge afspraken.

Vechtscheiding

Wat is een vechtscheiding?

In veel gevallen verloopt een echtscheiding niet zoals men zou willen. Emoties maken het moeilijk om verstandig te handelen. De communicatie loopt steevast uit op hevige ruzies en oplossingen blijven uit. De scheiding heeft hierdoor meer weg van een gevecht en de verstandhouding van de ex-partners raakt ernstig bekoeld. Vechtscheiden bestaat uit meer dan negatieve gevoelens richting de ex-partner. Er is ook sprake van negatief handelen en moedwillig dwarsliggen. Ieder onderwerp is aanleiding voor een ruzie en oplossingen zijn er niet. Hierdoor gaat het afwikkelen van de scheiding moeizaam en kan het zelfs jaren duren. Dit kost veel geld en levert veel stress op. Het kan moeilijk zijn om tot overeenstemming te komen als het om de kinderen gaat. Zij zijn voor beide ouders het meest dierbaar en u wilt voor hen vechten. Maar tegen welke prijs? En is dit in het belang van uw kinderen?

Vechtscheiding kinderen

Een vechtscheiding met kinderen kent enkel verliezers, zelfs als een van de ouders het gevecht in zijn of haar voordeel weet te beslissen. Dan is het grootste kwaad al geschied en is de verstandhouding tussen u en uw ex-partner ernstig verstoord. Wilt u dit voorkomen en de echtscheiding netjes afwikkelen ondanks uw boze of verdrietige gevoelens naar uw ex-partner toe?

ScheidingsCenter is sinds 2007 actief als scheidingsbemiddelaar en helpt u bij complexe scheidingen waar juridische en financiële zaken geregeld moeten worden. U kunt ons vrijblijvend en gratis benaderen voor scheidingsadvies bij vechtscheidingen. Als ouders bent u verplicht om uw kind(eren) te onderhouden. Deze onderhoudsplicht staat bekend als kinderalimentatie. Als u uit elkaar gaat of gaat scheiden, worden de kosten van uw kind(eren) naar draagkracht verdeeld. Wij helpen onder meer met het opstellen van een verplicht ouderschapsplan bij scheiding en het bereiken van overeenstemming.

Vechtscheiding gevolgen kind

Vooropgesteld iedere scheiding is moeilijk voor kinderen, hun basis valt weg en verandert. Het gezinsleven zoals zij dat kende is niet langer en mogelijk moeten zij verhuizen en veranderen van school. Een pittige tijd voor kinderen en helemaal als de ouders in een vechtscheiding verwikkeld zijn geraakt. Een vechtscheiding heeft gevolgen voor uw kind en zij kunnen ernstig in de knel komen. U kunt hierbij denken aan;

  • Slecht presteren op school
  • Depressieve gevoelens
  • Emotionele problemen
  • Verhoogd drugs en/of alcoholgebruik
  • Laag zelfbeeld
  • Moeite met het aangaan van relaties (op latere leeftijd)

Dergelijke problemen wilt u als ouder absoluut voorkomen en niet achteraf genezen. Verlies daarom hun belang niet uit het oog tijdens de vechtscheiding

  • Respectvol communiceren: dit is niet gemakkelijk als er veel gebeurt is, maar laat de ander in zijn of haar waarde. Voorkom vervelende opmerkingen en scheld niet.  
  • Kom elkaar tegemoet: een oplossing wordt alleen bereikt als u naar elkaar luistert en bereidt bent tot een compromis. 
  • Doe aan zelfreflectie: waar 2 vechten hebben 2 schuld. Door u alleen te focussen op de fouten van de ander en uw eigen gelijk te willen halen, bereikt u niks. Bekijk kritisch uw eigen aandeel in de vechtscheiding en probeer een oplossing te bedenken.
Schakel een scheidingsbemiddelaar in: deze kan beide partners begeleiden tijdens het scheidingsproces en oplossingen vinden die u in staat stellen om samen voor een goed ouderschap te zorgen.
Het voorkomen van een vechtscheiding is in ieders belang. Voor kinderen is het erg belangrijk dat hun ouders een stabiele basis weten neer te zetten na de scheiding. Door hen bent u immers verbonden voor het leven en dient u ook na de scheiding te communiceren. Een respectvolle scheiding voorkomt verdere stress en emotionele problemen. Daarnaast bespaart u een hoop geld als u gezamenlijk een scheidingsbemiddelaar inschakelt. Als u beide een advocaat in moet huren voor een langslepende scheiding, dan kan dit aardig wat kosten. Heeft u hulp nodig bij uw vechtscheiding en wilt u een stabiele basis creëren voor de toekomst? Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak met Alex Kanters onze scheidingsbemiddelaar.
Scroll naar top