Echtscheidingsconvenant opstellen

Wanneer jullie samen hebben besloten om te gaan scheiden, moeten er afspraken worden gemaakt over veel verschillende zaken. Hierbij kun je denken aan de volgende zaken:

  • Jullie hebben een gemeenschappelijke woning en een hypotheek;
  • De verdeling van overige gedeelde bezittingen en schulden;
  • Zorg voor de kinderen eventueel met behulp van een ouderschapsplan;
  • Partner- en / of kinderalimentatie en de berekening daarvan.
Echtscheidingsconvenant opstellen

Echtscheidingsconvenant

De afspraken die gemaakt worden, moeten vastgelegd worden in een echtscheidingsconvenant . Tijdens een scheiding kan het lastig zijn om samen een convenant op te stellen. Er moet rekening worden gehouden met verschillende voorwaarden, wet- en regelgeving. Een bemiddelaar helpt bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant. De mediator zorgt voor een gestructureerd gesprek waarin alle belangrijke zaken aan bod komen.

Echtscheidingsconvenant voorbeeld

Je kunt op internet verschillende voorbeelden van echtscheidingsconvenanten vinden. Zo weet je, voordat een mediator helpt met het opstellen van een echtscheidingsconvenant, alvast welke zaken er besproken kunnen worden. Per scheiding en per echtscheidingsconvenant verschillen de afspraken die erin zijn vastgelegd.

Scheidingsconvenant

Wanneer alle afspraken zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, legt de mediator deze voor bij de advocaat. De advocaat stelt vervolgens vast of de echtscheidingsconvenant rechtsgeldig is. Vervolgens dient de advocaat de echtscheidingsconvenant in bij de rechter, waarna de rechter de beslissing neemt over de echtscheiding.

Echtscheidingsconvenant laten opstellen

Wanneer de rechter de scheiding heeft uitgesproken, is het verplicht om het echtscheidingsconvenant na te komen en werken de afspraken in de echtscheidingsconvenant bindend.
Gerelateerde artikelen:

Huwelijk en de echtscheiding

Je trouwt of gaat een geregistreerd partnerschap aan in algehele gemeenschap van goederen of onder huwelijksvoorwaarden. In het geval van algehele gemeenschap van goederen wordt

Echtscheiding en eigen bedrijf

Het eigen bedrijf kan, ongeacht de bedrijfsvorm en ongeacht of er al dan niet sprake is van huwelijkse voorwaarden, een onderdeel zijn van de scheiding. Bij

Scheiden na een lang huwelijk

Wanneer de kinderen volwassen zijn, afgestudeerd, een eigen koopwoning hebben en flink aan de weg timmeren, voelt het voor sommige ouders alsof hun taak erop

Scroll naar boven