Hoe vraag ik een scheiding aan?

Een echtscheiding wordt aangevraagd door middel van een verzoekschrift. Dit verzoekschrift word via uw advocaat aan de rechtbank stuurt. Dit geldt ook voor een scheiding van tafel en bed of een ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed.

Scheiding aanvragen

Bij een scheiding heeft u een advocaat nodig. Dit klinkt gelijk groots maar met de advocaat bespreekt u wat er allemaal geregeld moet worden en hoe u dit wil doen. De advocaat dient het verzoekschrift in bij de rechtbank. Wanneer u samen een scheiding aanvraagt dan heeft u maar 1 advocaat nodig. U maakt zelf de voorwaarde op met uw (ex-)partner. Kommen jullie er samen niet uit dan kunt u gebruik maken van een mediator.

Op de website van rechtspraak.nl kunt u meer informatie vinden over de procedure van een scheiding.

Samen of alleen aanvragen

Als u en uw (ex-)partner het eens zijn met elkaar over de scheiding dan kunt u gezamenlijk het verzoek indienen voor de scheiding. U kunt ook alleen het verzoek indienen. In dit geval kan uw (ex-)partner de rechtbank laten weten dat hij of zij akkoord gaat met de scheiding.

Zijn jullie er samen niet uitgekomen, dan heeft u beide een advocaat nodig. Een van u dient via zijn of haar advocaat een verzoek in bij de rechtbank. De andere partner kan hier dan samen met zijn of haar advocaat op reageren met een verweerschrift.

Nevenvoorziening bij scheiding

En nevenvoorziening is een afspraak die te maken heeft met de scheiding. bijvoorbeeld omtrent de omgang met de kinderen. Deze nevenvoorziening kunt u in het verzoekschrift vragen.

Scheiding definitief

De rechter zal een uitspraak doen op uw verzoek om te scheiden. Op dit moment is de scheiding nog niet definitief. De scheiding is pas definitief als de beslissing van de rechter in het huwelijksgoederenregister van de burgerlijke stand is ingeschreven. Dit wordt gedaan door de advocaat van u of de advocaat van uw partner. Tevens moet dit ook binnen 6 maanden gebeuren, anders vervalt de uitspraak van de rechter. Pas na inschrijven is de echtscheiding definitief. Dit geldt ook voor een ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed.

Afschrift echtscheidingsbeschikking opvragen

Een afschrift van de echtscheidingsbeschikking kan door u en uw ex-partner of door uw kinderen worden aangevraagd. Dit is mogelijk bij de rechtbank waar de echtscheiding is uitgesproken.

Hulp vragen bij scheiden

Wanneer u gaat scheiden van uw partner valt er een hoop te regelen. Ook veel zaken waar u niet van op de hoogte was, bijvoorbeeld verdeling van uw spullen en de woning. Heeft u kinderen? Dan moeten ook hier afspraken over gemaakt worden. Denk aan de opvoeding van het kind, de verzorging, omgang en de kosten die hierbij komen kijken. Als u dit lastig vindt kunt u een mediator in dienst nemen om u en uw (ex-)partner te begeleiden in deze afspraken die u onderling moet maken.

 

Benieuwd wat Scheidingscenter voor jou kan betekenen?

Gerelateerde vragen

Scroll naar top