Op welke manieren kan ik scheiden?

Er zijn drie manieren om van elkaar te scheiden. U kunt scheiden met een echtscheiding, een scheiding van tafel en bed of ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed. Wanneer u wilt scheiden moet u dit altijd regelen via een advocaat, het maakt niet uit in welke vorm u wilt scheiden. Uw advocaat dient het verzoek in bij de rechtbank die vervolgens de scheiding officieel maakt.

Uit elkaar na samenwonen: buiten rechtbank

Wanneer mensen na een lange tijd van samen wonen uit elkaar gaan spreekt men soms ook over de term scheiden. Echter hebben deze personen geen advocaat of rechter nodig wanneer zij uit elkaar gaan.

Verschillen tussen vormen van scheiding

De belangrijkste verschillen binnen scheiden zijn:

  • Bij een echtscheiding wordt het huwelijk beëindigd. Dit verbreekt alle juridische banden tussen u en uw partner.
  • Bij een scheiding van tafel en bed bent u uit elkaar, maar blijft u volgens de wet getrouwd. U moet wel hetzelfde regelen als bij een echtscheiding. Zoals een ouderschapsplan opstellen als u minderjarige kinderen heeft. Een scheiding van tafel en bed kan een oplossing zijn als u van uw geloof niet mag scheiden. Of als u om financiële redenen geen echtscheiding wilt.
  • Bij ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed eindigt uw huwelijk definitief. Dit verbreekt dan de juridische banden tussen u en uw ex-partner. Wil één van de partners het huwelijk laten ontbinden? Dan moeten de partners minstens 3 jaar gescheiden zijn van tafel en bed.

Advocaat bij scheiden

Onafhankelijk van de vorm waarin u wilt scheiden moet u bij de rechtbank een verzoek tot scheiding indienen. Het verzoek tot scheiden wordt opgesteld en ingediend door uw advocaat. Vraagt u gezamenlijk een scheiding aan? Dan kunt u samen één advocaat in dienst nemen hier voor.

Komen u en uw (ex-)partner er niet gezamenlijk uit over de afspraken en de verdeling, dan heeft u beiden een advocaat nodig.  Kunt u de kosten van de advocaat niet (helemaal) betalen? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden subsidie voor rechtsbijstand aanvragen. komt u in aanmerking? Dan kunnen door middel van deze subsidie de kosten van uw advocaat bijna volledig worden vergoed. U betaald dan enkel een eigen bijdragen. De hoogte hiervan hangt af van uw inkomen en vermogen.

Mediation bij scheiding

Als u en uw partner het eens zijn, of verwachten het eens te kunnen worden, over de verdeling en afspraken, dan kunt u de hulp van een mediator inschakelen. Het inzetten van mediation kan u helpen om samen tot een oplossing te komen. Een procedure bij de rechter kan op deze manier voorkomen worden. Voor een echtscheiding moet u wel altijd nog naar de rechtbank om de scheiding officieel te maken.

Benieuwd wat Scheidingscenter voor jou kan betekenen?

Gerelateerde vragen

Scroll naar top