Als ondernemer scheiden met een eigen bedrijf

Wanneer u gaat scheiden en er is een eigen bedrijf, zoals een eenmanszaak, V.O.F. of een B.V., dan kan de verdeling tussen u beiden een extra uitdaging zijn. Het gaat dan niet alleen om belangen van u beiden, maar ook om belangen van derden, zoals die van werknemers, klanten, financiers zoals banken en uiteraard de belastingdienst. Waar heeft u als (ex-)partner van een ondernemer recht op en waar moet u goed op letten bij de verdeling? De scheidingsbemiddelaar zet de belangrijkste zaken 

Mediator

Bestaansrecht onderneming

Het is voor beide partijen belangrijk, dat de onderneming gezond blijft. Draait het bedrijf  goed, dan kan er ook alimentatie betaald worden. U heeft er niets aan als de echtscheiding op een vechtscheiding uitloopt. Gunt u elkaar helemaal niets, dan loopt het bestaansrecht van de onderneming gevaar. Met als gevolg dat uw eigen alimentatie ook gevaar loopt.

Alimentatie

Het vaststellen van de alimentatie met een eigen bedrijf is geen eenvoudig onderwerp. Het eigen bedrijf is inkomen, bezit en vaak pensioenvoorziening ineen en op al die vlakken zijn praktische, financiële en fiscale vragen te stellen. Vervolgens moet met die onzekere gegevens een alimentatieberekening worden gemaakt, die op zich ook al de nodige kennis en interpretatie vereist. Kortom, wilt u zorgen dat dit goed wordt geregeld, dan heeft u een bemiddelaar nodig die kennis en ervaring op al die vlakken combineert. Alleen zo iemand kan voorkomen dat u zaken over het hoofd ziet en verkeerde, meestal onherstelbare fouten maakt.

In gemeenschap of onder huwelijkse voorwaarden getrouwd en eigen bedrijf

Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd, dan heeft u recht op de helft van de waarde van de onderneming.

Vaak zijn huwelijkse voorwaarden bepalend voor de verdeling van het eigen bedrijf. Als u gaat scheiden, worden deze uiteraard goed bestudeerd. U mag echter afwijken van de huwelijkse voorwaarden bij scheiding. U moet het dan wel eens zien te worden over de afwijkingen.

Samen in goede harmonie scheiden?

Bemiddeling/Mediation bij ScheidingsCenter staat garant voor intensieve begeleiding.

Wat is de waarde van de onderneming?

Als de onderneming verdeeld of verrekend moet worden, is het de vraag welke waarde de onderneming heeft.

Er zijn veel verschillende methoden om de waarde van een onderneming te bepalen. U kunt kijken naar de bezittingen en schulden (activa en passiva). Of u neemt bijvoorbeeld als uitgangspunt wat het rendement is van de onderneming of het toekomstige rendement, of er wordt beoordeeld hoe de cashflow is.

Verder is het de vraag wie de waarde van de onderneming bepaalt. In eerste instantie wordt wel eens aan de accountant gevraagd om een waardering op papier te zetten. Maar meestal is ’t het beste om samen met uw toekomstige ex-partner een onafhankelijke derde de opdracht te geven een waardering op papier te zetten.

Wat gebeurt er met de aandelen van de BV bij een echtscheiding?

Dat hangt helemaal af van de wijze waarop de directeur grootaandeelhouder (DGA) getrouwd is, in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden

Pensioen in eigen beheer

Als (ex-)partner van een ondernemer heeft u recht op de helft van het opgebouwde pensioen. Als er voor pensioen binnen het bedrijf gespaard wordt, moet uw deel hiervan overgemaakt worden naar een verzekeringsmaatschappij.
Eventueel kan uw deel van het pensioengeld, tegen iets anders dat geld waard is geruild worden.
Let daarbij goed op de fiscale gevolgen, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zorg dat u een deskundige in de arm neemt. Bij pensioenen gaat het om grote bedragen, wacht niet tot de pensioendatum!

Scroll to Top

Wil je tijdens de Corona periode toch mediation voor uw scheiding? Scheidingscenter biedt de mogelijkheid om Online mediation sessies te houden via videobellen.