Respectvol scheiden met kinderen

Als ouders kun je besluiten je relatie te beëindigen. Maar wanneer er kinderen bij de scheiding zijn betrokken dan maak je je verantwoordelijkheid voor het welzijn van je kinderen nog groter dan die al was tijdens het samenzijn.

Respectvol scheiden

De meeste kinderen zijn ontstaan uit liefde voor elkaar. Het is spijtig dat deze liefde is verdwenen. Een scheiding zou afgewikkeld moeten worden met oog voor wat ooit eens was: liefde en respect voor elkaar. Woede en andere negatieve gevoelens zouden ten behoeve van het ouderschap op een laag pitje moeten staan, of beter nog helemaal zijn gedoofd. Je kunt elkaar tot in de eeuwigheid verwijten blijven maken, je kunt steeds opnieuw proberen de ander aan te zetten tot excuses, maar waar leidt het toe? Er komt een moment dat het laatste verwijt is gemaakt. Dat het volgende verwijt slechts nog leidt tot kwaadheid bij de ander. Als er nog geen sorry is gezegd voor hoe het een en ander is verlopen, dan zal dat ook niet meer gebeuren. Een stoïcijnse houding kan ertoe leiden dat de kinderen het minste onder de scheiding lijden.

Hoop en perspectief

Kinderen verwerken verlies op dezelfde manier als volwassenen. Ook zij kennen de emotionele fases van ontkenning, woede, onderhandeling en verdriet. Ook voor kinderen is er hoop en perspectief. Alleen is het voor hen nog moeilijker om de nieuwe situatie te begrijpen en te controleren, emoties te herkennen en hun eigen plaats te bepalen in de reeks van gebeurtenissen. Ouders kunnen, wanneer zij niet oppassen, alles nog moeilijker maken door hun kinderen ook nog op te zadelen met een loyaliteitsconflict en schuldgevoelens.

Hoe kun je je kind bijstaan in deze moeilijke periode?

Voor een kind stort een wereld in wanneer het te horen krijgt dat zijn ouders gaan scheiden. De wereld van een peuter is echter een hele andere dan die van een puber. Als ouder zal je je steun en uitleg moeten aanpassen aan de ontwikkeling van je kind op dat moment.

Voor meer informatie over respectvol scheiden met kinderen kunt u contact opnemen met Alex Kanters van ScheidingsCenter.

Namens Scheidingscenter:

Dhr. Alex Kanters

MfN Register-familie-Mediator

Deelnemer bij:

Meer informatie over:

Scroll to Top