Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis

Picture of Alex Kanters

Alex Kanters

Alex Kanters is sinds 2007 Scheidingsbemiddelaar voor de Kop van Noord-Holland en heeft daarin al heel veel stellen begeleid tijdens hun scheiding.

Gratis consult

Een scheiding is voor alle betrokkenen meestal een ingrijpende gebeurtenis. Gevoelens als verdriet, boosheid, opluchting en afscheid vallen samen met praktische gevolgen zoals verhuizen en verdelen van spullen.

Ouders die op dit punt zijn aangekomen, hebben veel aan hun hoofd. Er moeten besluiten worden genomen over een onoverzichtelijke toekomst. Hoe zullen de kinderen reageren? In welke vorm kunnen wij als ouders van nu af aan contact houden? Op welke wijze lopen de kinderen zo min mogelijk schade op?

Wat betekent een scheiding voor kinderen?

Verlies van basisvertrouwen, verlies van één ouder in de dagelijkse leefwereld. Intense emoties zoals onzekerheid en angst, verdriet, soms ook opluchting. Praktische veranderingen zoals misschien verhuizen en naar een andere school, misschien het verdelen van hun spullen tussen het huis van papa en dat van mama. Extra inspanningen om bij beide ouders te verblijven en hun spulletjes bij zich te houden, zich aan te passen. Als gevolg van een echtscheiding kunnen kinderen zich soms anders gaan gedragen.

De emotionele reacties en praktische vragen plaatsen volwassenen vaak onverwacht in een situatie waar zij niet direct raad mee weten. Daarnaast moet de scheiding zakelijk en juridisch geregeld worden. In zo’n veranderingsproces is erover lezen en praten erg belangrijk. Praten met elkaar, met je kinderen en eventueel met deskundigen. Onze hulp richt zich op het voorkomen dan wel beperken van de ongunstige gevolgen van echtscheiding voor kinderen, vanuit een ontwikkelingspsychologisch en pedagogisch denkkader.

Je kunt goed scheiden

Je doet het niet éven, je hebt het niet op school geleerd. Het is ook niet gemakkelijk, maar het kan. Je moet een nieuwe rol ontwikkelen: die van gescheiden ouder. Kinderen ontlenen hun bestaan aan ouders. Ouder en kind horen bij elkaar. Het is voor een gezonde ontwikkeling belangrijk dat zij van beide ouders mógen en kúnnen blijven houden. Contact met beide ouders is daarvoor in de meeste gevallen van belang.

Samenwerking speciaal voor kinderen

Wij werken nauw samen met OKE Kids kinderpraktijk voor begeleiding van kinderen tijdens of na een scheiding.

Kinderen kunnen zich zorgen maken over de vragen:​

 • Komen papa en mama allebei op mijn verjaardag?
 • Bij papa heb ik mijn stapelbed niet, hoe moet dat nu?
 • Gaan papa en mama uit elkaar omdat ik zo vervelend ben?
 • Als we gaan verhuizen, kan ik dan niet meer met mijn vriendinnetje spelen?​

Bij ouders spelen ook vragen door het hoofd, zoals:​

 • Hoe kunnen we de zorg voor onze kinderen het beste verdelen?
 • Welke spullen moeten we wel of niet extra aanschaffen?
 • Hoe blijf ik zoveel mogelijk betrokken bij het dagelijks leven van mijn kinderen?
 • Hoe en wanneer laat ik mijn kinderen kennismaken met mijn nieuwe vriend(in)?​
Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents
  Lees meer:

  Samenwerking met De Scheidingsplanner

  Samenwerking De Scheidingsplanner en Scheidingscenter zijn een collegiale samenwerking gestart vanaf september 2021. Norman Talma, Richard Komen en Alex Kanters, die ieder alweer ruim 15

  Gratis eerste consult?
  Neem gerust vrijblijvend contact op
  Alex-Kanters
  Scroll naar boven