Scheiden na een lang huwelijk

Alex Kanters

Alex Kanters

Alex Kanters is sinds 2007 Scheidingsbemiddelaar voor de Kop van Noord-Holland en heeft daarin al heel veel stellen begeleid tijdens hun scheiding.

Gratis consult

Wanneer de kinderen volwassen zijn, afgestudeerd, een eigen koopwoning hebben en flink aan de weg timmeren, voelt het voor sommige ouders alsof hun taak erop zit. Opeens is er weer tijd en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Natuurlijk is er in al die jaren huwelijk wel eens een conflict geweest, maar plots realiseren stellen zich dat ze allebei een andere weg zijn ingeslagen of elkaar gaandeweg uit het oog verloren zijn. Na ongeveer 30 jaar huwelijk kan het zijn dat je jezelf afvraagt of jullie elkaar nog wel gelukkig maken.

Scheiden na 30 jaar huwelijk is een keuze die je niet zomaar maakt. Toch zien we dat het scheidingspercentage, van stellen die langer dan 30 jaar getrouwd zijn, gestaag toeneemt. Een grote kans dat dit te maken heeft met het feit dat we steeds (gezonder) ouder worden. We voelen rond ons 50e levensjaar dat er nog een heel leven voor ons ligt en maken daardoor eerder de keuze om voor ons eigen geluk te kiezen. Vroeger werd het besluit om te scheiden niet zomaar genomen. Er heerste een taboe op scheiden en vaak waren echtparen economisch van elkaar afhankelijk.

Partner wil scheiden, ik niet

Nu kan het heel goed zijn dat jullie beide achter de keuze staan om een nieuw leven te beginnen en het scheidingsproces aan te gaan. Jullie ervaren bijvoorbeeld beide dat het huwelijk in een sleur is geraakt, dat er nog weinig intimiteit is en dat een goede communicatie ontbreekt. Uiteraard zijn jullie verdrietig dat een lang huwelijk tot een einde komt en delen jullie ook de mooie momenten samen, maar jullie ervaren het beide als een bevrijding om jullie eigen weg te gaan.

Helaas is dit bij veel koppels niet het geval en is de wens om te gaan scheiden eenzijdig. De partner die het er niet mee eens is voelt verdriet, onbegrip en eenzaamheid. Want, niet enkel de relatie wordt verbroken, maar het heeft ook grote sociale gevolgen. Zo hebben jullie samen kinderen op de wereld gezet waar rekening mee gehouden dient te worden of samen een vriendenkring opgebouwd die plots een kamp moeten kiezen. Daarbij komt dat, na al die jaren huwelijk, jullie (waarschijnlijk) financieel ook aan elkaar verbonden zijn.

Het scheidingsproces

Het scheidingsproces wordt daarom ook vaak vergeleken met een rouwproces. Wanneer de wens om te scheiden éénzijdig is, heeft waarschijnlijk één van de partners al een aantal fases van het proces doorlopen. Hij/zij wil niks liever dan zo snel mogelijk beginnen aan zijn of haar nieuwe leven. Voor de ander komt de wens om te scheiden als een ongewenste verrassing en begint het scheidingsproces pas wanneer het hoge woord eruit is. Het is belangrijk om het proces te accepteren en de ander de tijd te gunnen om het in eigen tempo te doorlopen.

De scheidingsmelding

De scheidingsmelding is de mededeling van de ene partner aan de andere dat hij of zij wil scheiden. De scheidingsmelding is een niet te onderschatten fase in het proces van de scheiding (kan lang duren). Het gaat misschien iets te ver om te stellen dat met de scheidingsmelding het proces valt of staat, maar een ‘goede’ scheidingsmelding kan het vervolg wel aanzienlijk verlichten. Een valkuil voor velen is dat de volgende fase van de echtscheiding door de één wordt ingegaan, voordat de fase van de scheidingsmelding door de ander is afgerond.

Effect scheiding op volwassen kind

Het definitieve besluit om te gaan scheiden wordt vaak genomen nadat de kinderen het huis uit zijn. In theorie zijn de kinderen dan volwassen en dus in staat om het besluit van hun ouders op een volwassen manier te accepteren. Toch blijkt dit in de praktijk anders uit te pakken. Voor kinderen voelt het uitstellen van een scheiding juist alsof al die jaren huwelijk er niet toe deden of dat ze zijn voorgelogen.

Wanneer het besluit eenzijdig is of als er tijdens de scheiding een conflict ontstaat, voelt het of er twee kampen zijn ontstaan. De emoties kunnen zelfs zo hoog oplopen dat beide partners niet meer in dezelfde ruimte bij elkaar willen zijn. Iets wat uiteraard niet wenselijk is. Zeker niet met oog op grote gebeurtenissen, zoals verjaardagen, trouwerijen, geboortes, etc.

Een mediator tijdens de scheiding

Scheiden na een lang huwelijk is een ingewikkeld proces. Voor jezelf, je (ex)partner en kinderen is het fijn om duidelijke afspraken te maken. ScheidingsCenter biedt hulp aan scheidende stellen om uit elkaar te gaan met wederzijds respect. Anders dan bij andere vormen van conflictoplossing, hebben jullie de regie over de uitkomst in eigen handen.

Tijdens de sessies zoekt een mediator samen met jullie naar een passende vormgeving van jullie toekomstige relatie. Hoe gaan jullie bijvoorbeeld met jullie kinderen om en wat is een eventuele regeling voor de kleinkinderen? Ook wordt in kaart gebracht hoe het financiële plaatje eruit ziet na de scheiding en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn.

Benieuwd wat Scheidingscenter voor jou kan betekenen?

Gescheiden: wat nu?

Na het proces met een mediator zal er meer duidelijkheid zijn over de scheiding. Wellicht voel je opluchting of juist heel veel verdriet over het verlies van de relatie. Na het proces ben je in ieder geval een stap verder. Wanneer al het papierwerk is opgesteld, wordt dit door de mediator schriftelijk bij de rechtbank ingediend. Belangrijk is om ook na de scheiding bewust te zijn dat het een emotionele achtbaan blijft.

Dhr. Alex Kanters, MfN Register-familie-Mediator
ScheidingsCenter, Alkmaar
Laatste update: januari 2021

Inhoud
    Add a header to begin generating the table of contents
    Lees meer:

    Samenwerking met De Scheidingsplanner

    Samenwerking De Scheidingsplanner en Scheidingscenter zijn een collegiale samenwerking gestart vanaf september 2021. Norman Talma, Richard Komen en Alex Kanters, die ieder alweer ruim 15

    Gratis eerste consult?
    Neem gerust vrijblijvend contact op
    Alex-Kanters
    Scroll naar top