De vragen en ontwikkeling van scheidingskinderen

Alex Kanters

Alex Kanters

Alex Kanters is sinds 2007 Scheidingsbemiddelaar voor de Kop van Noord-Holland en heeft daarin al heel veel stellen begeleid tijdens hun scheiding.

Gratis consult

Als ouders kun je besluiten je relatie te beëindigen. Maar wanneer er kinderen bij de scheiding zijn betrokken dan maak je je verantwoordelijkheid voor het welzijn van je kinderen nog groter dan die al was tijdens het samenzijn. In de aankomende weken zal ik informatie delen m.b.t. het scheiden en kinderen. Nu behandelen we de vragen en ontwikkeling van scheidingskinderen.

Scheiden roept vragen op

Als ouders heb je veel te regelen en uit te leggen. De kinderen zullen veel vragen hebben en die ook stellen. Op de vragen die onbeantwoord blijven, zullen ze zelf een antwoord bedenken. Antwoorden die, vanwege de grote rol die zij zichzelf toedichten en de vereenvoudigde kijk die ze op ingewikkelde kwesties hebben, meestal niet de juiste zullen zijn.

Ontwikkeling van het kind

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van kinderen. Zo ook naar kinderen die te maken hebben met scheiding. Wat betekent een scheiding voor de kinderen? Welke invloed heeft een scheiding op hun eigen levensloop? De resultaten van deze onderzoeken geven aan dat kinderen over het algemeen niet beter worden van een scheiding. De uitzondering vormen de kinderen die het juist zwaar hadden toen hun ouders nog bij elkaar waren. Denk aan ouders die hele dagen heftige ruzies hebben en situaties waarin bijvoorbeeld sprake is van mishandeling of huiselijk geweld.

Over het algemeen kun je stellen dat kinderen van gescheiden ouders minder goed scoren op school, slechter omgaan met alcohol en drugs en een grotere kans hebben om zelf later ook te scheiden.

Dat klinkt misschien dramatisch, maar de ouders zijn voor het overgrote deel hiervoor verantwoordelijk. Met andere woorden: ouders kunnen, door de wijze waarop zij scheiden, het hun kinderen ongelooflijk moeilijk maken. Daarentegen kunnen ze er ook voor zorgen dat de scheiding voor hun kinderen geen negatieve gevolgen heeft. Dat is een prettig idee.

Er zijn gelukkig erg weinig ouders die het welzijn van hun kinderen niet belangrijk vinden. Sterker nog, juist ten tijde van een scheiding worden de gevoelens van liefde voor de kinderen sterker. Voor de kinderen willen veel ouders alles doen. Dat is mooi. Vooral wanneer de ouders het ook kunnen opbrengen elkaar met respect te behandelen, is er veel gewonnen.

In het volgende blogbericht zullen we aangeven hoe je respectvol kan scheiden. Voor meer informatie over de vragen en ontwikkeling van scheidingskinderen kunt u contact opnemen met Alex Kanters van ScheidingsCenter.

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents
  Lees meer:

  Samenwerking met De Scheidingsplanner

  Samenwerking De Scheidingsplanner en Scheidingscenter zijn een collegiale samenwerking gestart vanaf september 2021. Norman Talma, Richard Komen en Alex Kanters, die ieder alweer ruim 15

  Gratis eerste consult?
  Neem gerust vrijblijvend contact op
  Alex-Kanters
  Scroll naar top