Ouderschapsplan opstellen

Alex Kanters

Alex Kanters

Alex Kanters is sinds 2007 Scheidingsbemiddelaar voor de Kop van Noord-Holland en heeft daarin al heel veel stellen begeleid tijdens hun scheiding.

Gratis consult

Wanneer u samen ervoor gekozen heeft om uit elkaar te gaan, moeten er verschillende afspraken worden vastgelegd. Afspraken over de kinderen is misschien wel een van de belangrijkste. Deze afspraken worden in een ouderschapsplan vastgelegd. Een ouderschapsplan is verplicht wanneer u gaat scheiden en u samen tenminste één minderjarig kind heeft en u gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Wanneer u dus beide het ouderlijk gezag heeft over uw kind, bent u verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Een mediator begeleidt u bij het opstellen van een ouderschapsplan.

Elk ouderschapsplan is anders, afhankelijk van de situatie. In ieder geval worden er afspraken gemaakt over de volgende zaken:

 • Bij welke ouder het kind staat ingeschreven en waar het kind zijn of haar hoofdverblijfplaats is;
 • de wijze van communiceren over belangrijke keuzes voor het kind, bijvoorbeeld de schoolkeuze;
 • de regeling over de zorg van uw kind en de verdeling van de kosten hiervan;
 • welke ouder, welke opvoedingstaken op zich neemt en afspraken over welke ouder voor welke kosten instaat.

Co-ouderschapsplan

Ouderschapsplannen zijn er in veel verschillende vormen. Zo kunt u ervoor kiezen om een co ouderschapsplan op te stellen. Bij co ouderschap dragen beide ouders evenveel zorg en opvoeding over het kind. Dit houdt in dat uw kind de ene week drie dagen bij de ene ouder is en drie dagen bij de andere ouder. Mocht het ouderschapsplan hiervan afwijken, dan hebben we het over een omgangsregeling.

De mediator staat u bij in dit proces. Naast bovengenoemde zaken, kunnen er nog veel meer afspraken in het ouderschapsplan voorkomen. Een mediator zorgt ervoor dat het doel van het ouderschapsplan bij een scheiding niet uit het oog wordt verloren. Wanneer het mogelijk is, kunt u ervoor kiezen om zelf een ouderschapsplan op te stellen, maar het is wel slim om deze door een mediator te laten beoordelen. Zo weet u beiden zeker dat er juridisch geen fouten worden gemaakt.

Het kan gebeuren dat een van de ouders zich niet aan het samen opgestelde ouderschapsplan houdt. Probeer dan samen in gesprek te gaan. Mocht dit niet de oplossing zijn, dan kunt u bij een mediator terecht om opnieuw dit ouderschapsplan te bekijken of eventueel het ouderschapsplan te wijzigen.

Ouderschapsplan samenwoners

Als samenwoners is het ook verstandig om een ouderschapsplan op te stellen. Een ouderschapsplan is altijd in het belang van uw kind. Vaak lijkt het in eerste instantie niet nodig om een ouderschapsplan op te stellen, maar het kan altijd gebeuren dat er vroeg of laat toch onenigheden tussen twee ouders ontstaan. Stel er mocht toch een conflict ontstaan over het gezag over uw kinderen en dit aan de rechter moet worden voorgelegd, is een ouderschapsplan leidend.

Meer informatie over:

Dhr. Alex Kanters, MfN Register-familie-Mediator

ScheidingsCenter, Alkmaar

Laatste update: januari 2021

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents
  Lees meer:

  Samenwerking met De Scheidingsplanner

  Samenwerking De Scheidingsplanner en Scheidingscenter zijn een collegiale samenwerking gestart vanaf september 2021. Norman Talma, Richard Komen en Alex Kanters, die ieder alweer ruim 15

  Gratis eerste consult?
  Neem gerust vrijblijvend contact op
  Alex-Kanters
  Scroll naar top