Scheiden en hypotheek

Picture of Alex Kanters

Alex Kanters

Alex Kanters is sinds 2007 Scheidingsbemiddelaar voor de Kop van Noord-Holland en heeft daarin al heel veel stellen begeleid tijdens hun scheiding.

Gratis consult

De beslissing om te gaan scheiden is er niet één die je zomaar maakt. Zoals in eerdere artikelen te lezen is, kan het goed zijn dat je twijfelt of een scheiding de juiste keuze is. Een reden om te twijfelen over een scheiding is de gezamenlijke woning. Dat is logisch. Daarmee wordt niet alleen jullie financiële situatie complexer, maar het is ook een fysieke plek waar je jarenlang lief en leed met elkaar gedeeld hebt.

Scheiden en in hetzelfde huis blijven wonen

Tijdens een scheiding lopen de gemoederen vaak hoog op. De normale dagelijkse gang van zaken kan tegen gaan staan en leiden tot ergernissen en discussies. In veel gevallen is het daarom wenselijk dat beide partners apart van elkaar wonen. In theorie blijkt dit eenvoudiger dan in de praktijk, want wie gaat (tijdelijk) het huis uit en hoe wordt dit bekostigd

Ik wil scheiden maar heb geen woning

Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn is het niet wenselijk om dagelijks het zinloze conflict aan te gaan. Door gescheiden van elkaar te leven kan de lucht klaren en worden onnodige spanningen vermeden. Ben je nog niet zeker of scheiden in jullie situatie de juiste optie is? Tijdelijk gescheiden van elkaar wonen geeft ook inzicht in de relatie. Tussentijds kan het wijs zijn om een mediator in de arm te nemen. Samen met een mediator onderzoek je de verschillende opties en mogelijke uitkomsten voor een (eventuele) scheiding.

Het kan zijn dat het vinden van een woning niet direct lukt, zeker met in achtneming dat de woningmarkt in Nederland krap is. Wanneer de gemoederen hoog oplopen kun je daarom overwegen om tijdelijk te verblijven in een kamer, bij familie (of vrienden) of een vakantiewoning huren.

Scheiden en een eigen woning

Wanneer je overweegt om te gaan scheiden zullen vragen over de woning de kop opsteken. Blijft één partner in het huis wonen en zo ja, wat gebeurt er met de verdeling van de woning? Wanneer je hier samen niet uitkomt kan een rechter bepalen wie in de huidige woning mag blijven. Als je niet wilt dat een rechter bepaalt over jullie situatie biedt een mediator de helpende hand.

Welke invloed een gezamenlijke woning op jullie situatie heeft is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Zo kan het al per koppel verschillen of je onder huwelijkse voorwaarden getrouwd bent of in gemeenschap van goederen. In het eerste geval blijft
één van de partners eigenaar van het huis wanneer hij/zij als enige eigenaar is van de woning. Maar als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, is het alweer een ander verhaal.

Partner uit huurhuis zetten

In de situatie dat jij en je partner samenwonen in een huurwoning, bepalen jullie zelf wie er na de scheiding in het huurhuis blijft wonen. Er is altijd één hoofdhuurder en de inwonende partner is medehuurder. Wanneer de medehuurder in de woning blijft, wordt hij/zij automatisch hoofdhuurder. De verhuurder mag de nieuwe hoofdhuurder er niet uitzetten.

Scheiden en hypotheek

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan moet de waarde van de woning verdeeld worden onder beide partners. Het kan zijn dat één van jullie in de woning blijft, maar hij/zij moet wel genoeg draagkracht hebben om de woning alleen te kunnen betalen. Wanneer dat niet mogelijk is of jullie simpelweg beide niet in de woning willen wonen, dan moet het huis verkocht worden en de winst en/of schulden verdeeld worden.

Woning verkopen na de scheiding

Ben je, om welke reden dan ook, genoodzaakt om de woning te verkopen? Dan zal de waarde, de winst of de mogelijke schulden (als het huis bijvoorbeeld in marktwaarde is gedaald) samen worden gedeeld als u tenminste in gemeenschap van goederen bent getrouwd.

Samen eigenaar blijven van de woning

Steeds vaker kiezen cliënten voor het ‘onverdeeld laten’ van de woning, hetgeen wil zeggen dat u voor een bepaalde periode na de scheiding nog samen eigenaar blijft tegen afgesproken voorwaarden.

De woning & een scheiding?

Alle zaken rondom het huis en een scheiding kunnen nogal overweldigend zijn. De financiële situatie is complex en daarbij komen alle emoties kijken. Je wilt nuchter de situatie regelen, maar de frustraties kunnen de overhand nemen. Een mediator biedt de oplossing. Een mediator kijkt met een neutrale blik naar naar jullie situatie en zorgt ervoor dat er twee winnaars zijn. Twijfel je over een scheiding vanwege een woning of andere factoren? Laat een mediator jullie (eventuele) gescheiden situatie in kaart brengen. Nadien zijn bepaalde zaken helder in kaart gebracht en zijn de spanningen minder. Zo kunnen jij en je partner rustig bekijken of scheiden de beste optie voor jullie is.

Bent u op zoek naar in mediator in de omgeving van Alkmaar? Neem dan contact met ons op! 

Dhr. Alex Kanters, MfN Register-familie-Mediator
ScheidingsCenter, Alkmaar

MfN-mediator
Raad voor Rechtsbijstand
Inhoud
    Add a header to begin generating the table of contents
    Lees meer:

    Samenwerking met De Scheidingsplanner

    Samenwerking De Scheidingsplanner en Scheidingscenter zijn een collegiale samenwerking gestart vanaf september 2021. Norman Talma, Richard Komen en Alex Kanters, die ieder alweer ruim 15

    Gratis eerste consult?
    Neem gerust vrijblijvend contact op
    Alex-Kanters
    Scroll naar boven