Wat kost een scheiding?

Alex Kanters

Alex Kanters

Alex Kanters is sinds 2007 Scheidingsbemiddelaar voor de Kop van Noord-Holland en heeft daarin al heel veel stellen begeleid tijdens hun scheiding.

Gratis consult

Een antwoordt hierop is afhankelijk of je dit met behulp van een mediator wenst af te wikkelen of dat jullie ieder een eigen advocaat nemen. Ook kan je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit wordt ook wel een toevoeging genoemd. De overheid betaalt dan een deel van de kosten van jouw scheiding.

Wat kost een scheiding ongeveer?

Kiezen jullie allebei voor een eigen advocaat, dan kan het lang gaan duren omdat je lijnrecht tegenover elkaar staat. Als je partner al een eigen advocaat heeft ingeschakeld, zal jij ook een eigen advocaat in de arm moeten nemen. Hoe langer het proces duurt, hoe meer het gaat kosten.

Kiezen jullie voor een mediator, dan zal de mediator met jullie de benodigde onderwerpen bespreken waaronder het verdelen van inboedel, vermogen en inkomen. Indien jullie (minderjarige) kinderen hebben zal ook een ouderschapsplan worden opgesteld.

Hoe lang mediation duurt en hoeveel het gaat kosten is afhankelijk van de zaken die geregeld moeten worden. Gemiddeld is een mediator/echtscheidingsbemiddelaar tien tot vijftien uur met een echtscheidingszaak bezig. Het doel van mediation is samen in goed overleg de scheiding regelen.

Verder moet je ook voor het indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank betalen. Dit heet griffierecht. Ten slotte kunnen daar nog de eventuele kosten van een notaris, een accountant of een therapeut bij komen.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand is afhankelijk van je eigen inkomen en vermogen. De mediator of advocaat vraagt namens jou deze gesubsidieerde rechtsbijstand aan.

Ben je rechtzoekende en wilt informatie over gesubsidieerde rechtsbijstand? Kijk dan op de website van de rechtsbijstand.

Kosten opgaaf

Indien je een opgaaf van de tijd en de kosten van jullie echtscheiding wilt hebben, en of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan kan een kosteloos en vrijblijvend gesprek worden aanvragen. Tijdens dit gesprek wordt jullie persoonlijke situatie besproken en welke zaken er voor jullie geregeld moeten worden. Bekijk onze kosten calculator voor een snelle berekening.

Neem contact op voor het maken van een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

Dhr. Alex Kanters, MfN Register-familie-Mediator
ScheidingsCenter, Alkmaar

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents
  Lees meer:

  Samenwerking met De Scheidingsplanner

  Samenwerking De Scheidingsplanner en Scheidingscenter zijn een collegiale samenwerking gestart vanaf september 2021. Norman Talma, Richard Komen en Alex Kanters, die ieder alweer ruim 15

  Gratis eerste consult?
  Neem gerust vrijblijvend contact op
  Alex-Kanters
  Scroll naar top