Aangifte inkomstenbelasting voor gehuwden of geregistreerd partners in scheiding

Binnenkort is het weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Eén van de eerst gestelde vragen is: “Heeft u een fiscaal partner?”. In de praktijk merk ik dat over het fiscaal partnerschap veel misverstanden bestaan, we kunnen toch kiezen? In de aankomende weken geef ik een korte uitleg over dit onderwerp waar u op moet letten tijdens verschillende (echt)scheidingssituaties. Allereerst behandelen we de gehuwd en geregistreerd partners, daarna de samenwonende, de deel-fiscaal partners en tot slot de misverstanden met betrekking tot de inkomstenbelasting aangiftes voor in scheiding liggende stellen.

De aangifte inkomstenbelasting voor gehuwd of geregistreerd partners.

Voor gehuwden en geregistreerd partners zijn de spelregels even kort als eenvoudig: u bent fiscaal partners.

Zelfs in scheidingssituaties blijft het fiscaal partnerschap in principe voortduren. Pas bij de combinatie van een indiening van een verzoek tot scheiding (of scheiding van tafel en bed) en een gescheiden inschrijving in de basisregistratie persoonsgegevens (BRP) wordt het fiscaal partnerschap beëindigd.

Deze strikte regels worden weleens als onredelijk ervaren. ‘Ik woon alleen, betaal alles zelf, maar krijg geen toeslagen voor een alleenstaande ouder’. Dit kan waar zijn, maar door de inschrijving BRP en/of het indienen van het verzoek tot scheiding goed te timen ontstaan ook mogelijkheden. Deze, grote, financiële belangen zijn dus belangrijk om goed te bekijken en zo nodig met een deskundige te overleggen tijdens de scheidingsprocedure. Schakel daarom voor uw Aangifte inkomstenbelasting tijdens scheiding tijdig hulp in!

Wilt u weten wat er mogelijk is bij uw Aangifte inkomstenbelasting tijdens scheiding of waar Scheidingscenter u nog meer mee kan helpen? Neem dan contact op met Alex Kanters en kom langs bij ons op kantoor. Het kennismakingsgesprek is altijd geheel vrijblijvend. Ervaar de kracht en het comfort van een mediator tijdens uw scheiding!

 

Alex Kanters

MfN Register-familie-Mediator

Voor meer informatie neem contact op met ScheidingsCenter Alex Kanters.

Deelnemer bij:

MfN Registermediator

Raad voor Rechtsbijstand