Wil ik scheiden of niet?

Alex Kanters

Alex Kanters

Alex Kanters is sinds 2007 Scheidingsbemiddelaar voor de Kop van Noord-Holland en heeft daarin al heel veel stellen begeleid tijdens hun scheiding.

Gratis consult

Het behouden van een relatie is vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend. Steeds opnieuw dient geëvalueerd en gecommuniceerd te worden van partners die nog op dezelfde golflengte zitten. Bij sommige koppels schiet het evalueren en communiceren erbij in wanneer zaken zoals het huishouden, werk, kinderen , sport en het onderhouden van sociale contacten de overhand nemen. Binnen iedere relatie zal er op den duur de vraag naar boven komen of jullie beide nog wel gelukkig zijn. Wanneer de conclusie is dat jullie beide een andere richting op willen in het leven, kan het zijn dat er twijfel is over het wel of niet overgaan tot een scheiding .

Scheiden of niet?

Echter is het besluit om te gaan scheiden er niet één die je zomaar maakt. Er kunnen verschillende factoren meespelen die je doen twijfelen of scheiden de juiste optie is. Zo spelen financiën, het verdelen van eigendommen, het gevoel om een lange relatie te vergooien of huisvesting een rol in de keuze die partners maken. In een reeks blogartikelen zal Scheidingscenter dieper ingaan op de verschillende factoren die zorgen voor twijfel over het wel of niet verbreken van een huwelijk, samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap  en hoe een mediator daarbij kan ondersteunen.

Niet meer gelukkig in de relatie

Het kan voorkomen dat één of beide partners zich niet meer gelukkig voelen in de relatie. Dit kan veroorzaakt worden door een tijdelijke dip of doordat jullie beide iets anders willen. Een eerste stap is om met elkaar het gesprek aan te gaan over jullie beider wensen en behoeftes. Echter is de communicatie, of het gebrek daaraan, juist het voornaamste probleem waardoor er onbegrip ontstaat. Een therapeut of mediator begeleidt jullie om het gesprek aan te gaan en om de verschillende opties (wel of niet scheiden) tegen elkaar af te wegen.

Benieuwd wat Scheidingscenter voor jou kan betekenen?

Ik wil scheiden maar mijn partner niet

Wanneer de conclusie is om te gaan scheiden, gaat dit in veel gevallen gepaard met veel emoties en onzekerheid . Dit wordt versterkt wanneer de keuze om te gaan scheiden eenzijdig is en jij, of juist je partner, niet achter de beslissing staat. Dit zorgt voor twijfel en onbegrip bij beide partners omdat jullie een ander pad bewandelen binnen het scheidingsproces. Belangrijk is om begrip te tonen voor de ander en in gesprek te blijven. Voor de één kan de scheiding zijn / haar dak vallen en zal er een bestaan ​​over de financiën, de woning van de zorg voor kinderen .

Twijfel over scheiden

Een scheiding is een ingrijpend proces en de keuze om het proces in te gaan zorgt voor verwarring. Wellicht maak je je zorgen of scheiden wel de juiste keuze is. Een mediator helpt om helder te krijgen of scheiden de juiste oplossing is. Samen maken jullie inzichtelijk wat een scheidingsproces inhoudt en hoe het leven na een scheiding er voor beide partners uitziet. Zaken zoals de financiën, het verdelen van eigendommen, de woning en de zorg voor de kinderen worden besproken.

Toch niet scheiden

Wanneer alle punten tijdens de mediation besproken en genoteerd zijn hebben jij en je partner een helder beeld over wat een scheiding in jullie geval inhoudt. De scheiding is nog niet definitief en het kan zijn dat jullie tot de conclusie komen dat een scheiding toch niet de oplossing is. In gesprek gaan met een mediator betekent dus niet een definitieve scheiding. Na het traject kunnen jij en je partner rustig reflecteren en de verschillende opties overwegen.

Dhr. Alex Kanters, MfN Register-familie-Mediator
ScheidingsCenter, Alkmaar
Laatste update: januari 2021

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents
  Lees meer:

  Samenwerking met De Scheidingsplanner

  Samenwerking De Scheidingsplanner en Scheidingscenter zijn een collegiale samenwerking gestart vanaf september 2021. Norman Talma, Richard Komen en Alex Kanters, die ieder alweer ruim 15

  Gratis eerste consult?
  Neem gerust vrijblijvend contact op
  Alex-Kanters
  Scroll naar top