De ontwikkeling van een peuter tijdens de scheiding

Picture of Alex Kanters

Alex Kanters

Alex Kanters is sinds 2007 Scheidingsbemiddelaar voor de Kop van Noord-Holland en heeft daarin al heel veel stellen begeleid tijdens hun scheiding.

Gratis consult

Als ouders kun je je relatie te beëindigen. Maar wanneer er kinderen bij de scheiding zijn betrokken dan maak je je verantwoordelijkheid voor het welzijn van je kinderen nog groter dan die al was tijdens het samenzijn.

Een peuter heeft al leren lopen en zo wordt zijn wereld snel groter. De wereld wordt ontdekt door de zich steeds verder ontwikkelende zintuigen. Zien, horen en voelen leveren hem steeds meer informatie op. De grove motoriek is sterk ontwikkeld, de ontwikkeling van de fijne motoriek is begonnen.

De ontwikkeling van een peuter

Wanneer peuters twee zijn hebben ze al een woordenschat van ongeveer 200 worden. Deze breidt zich in twee jaar uit naar 1500 woorden. De peuter begrijpt niet alleen veel van wat wordt gezegd, maar leert zelf ook praten. De echte wereld en fantasiewereld lopen vloeiend in elkaar over. Alles leeft voor de peuter. Een beker die omvalt is een stoute beker, een knuffel kan blij en verdrietig zijn. Een peuter kent geen goed en kwaad. Een peuter beseft dat hij iemand anders is dan zijn vader of moeder. Hij wordt egocentrisch. Hij wil alles zelf proberen en doen en kan al een behoorlijke strijd aangaan met zijn ouders. Het zelfbewustzijn roep ook angsten op. Maar de peuter is ook blij en trots op zijn prestaties. De peuter ontdekt en ontdekt zijn emoties. De afhankelijkheid van ouders is voelbaar.

De peuter en scheiding

De veilige basis en de hechting met beide ouders die is opgebouwd in de babytijd wordt door een scheiding ruw verstoord. De band die er was met beide ouders wordt opeens verbroken. Een peuter voelt dat dat niet goed is. Het verlies van een ouder veroorzaakt bij een peuter boosheid en verdriet. De veilige basis blijkt toch niet zo veilig. Vertrouwen kan omslaan in wantrouwen. Voor een peuter is het belangrijk dat hij zijn boosheid kan uiten. Hij moet zich veilig genoeg voelen om boos te kunnen zijn; hij heeft alle reden toe. Die boosheid zal zich vaak uiten in ongehoorzaamheid. Tijdens een scheiding heb je waarschijnlijk toch al niet veel energie en geduld over. Laat je dan niet verleiden een strijd met je peuter aan te gaan over kleine regeltjes. Veel regels lijken controle te geven maar het resultaat is vaak een vermoeide machtsstrijd met een winnaar en verliezer. Stel in deze stressvolle tijd alleen regels op die de veiligheid en gezondheid van je kind.

Hoewel een peuter zijn eigen emoties heeft, kan hij er nog geen betekenis aan geven. Voor jou als ouder is de belangrijkste taak weggelegd betekenis aan die emoties te geven. Je kunt aangeven dat je het begrijpt dat een peuter boos is omdat papa of mama ergens anders woont. Je kunt je peuter laten weten dat je begrijpt dat hij de andere ouder mist. Je moet aangeven dat de andere ouder veel van hem houdt en dat ze elkaar veel kunnen zien (als dat ook zo is).

Tip

  • Denk goed na over de grenzen die je stelt. De grens moet duidelijk zijn en ergens toe dienen (veiligheid kind, schade inboedel, etc.). Stel niet teveel grenzen, dat geeft alleen maar conflict met je kind.

Voor meer informatie over peuters tijdens de scheiding kunt u contact opnemen met Alex Kanters van ScheidingsCenter.

Namens Scheidingscenter:

Dhr. Alex Kanters

MfN Register-familie-Mediator

Deelnemer bij:

 

 

Inhoud
    Add a header to begin generating the table of contents
    Lees meer:

    Samenwerking met De Scheidingsplanner

    Samenwerking De Scheidingsplanner en Scheidingscenter zijn een collegiale samenwerking gestart vanaf september 2021. Norman Talma, Richard Komen en Alex Kanters, die ieder alweer ruim 15

    Gratis eerste consult?
    Neem gerust vrijblijvend contact op
    Alex-Kanters
    Scroll naar boven